06 januari 2014

War on talent? Of ik heb absoluut geen greintje talent in mij of er is helemaal geen sprake van een strijd om (jong) talent. Althans, toch niet bij jongeren met een menswetenschappelijk diploma. Nochtans begon ik mijn tweede periode als werkzoekende vol goeie moed. Ik had er immers zeven maanden werkervaring op zitten, en dat in de sector waarin ik graag verder wilde. Het zou helemaal anders lopen dan vlak na mijn afstuderen, dan toen ik nog helemaal geen ervaring bij elkaar had gesprokkeld… Maar nee hoor, niets van dat alles. Vijf maanden zit ik alweer thuis, en er is geen zicht op beterschap.

Mezelf even kort omschrijven: Ik ben 26, heb een master in sinologie en een master in politieke communicatie, was voorzitter van een studentenclub, woonde een jaar in Taiwan en werkte tijdelijk als redactrice in een productiehuis. Niet mis, denk ik dan. Maar ik ben duidelijk de enige die dat zo ziet. Vijftig sollicitatiebrieven leverden me welgeteld 1 gesprek op. 1.

De discussie ‘aanvaard een job onder jouw niveau VS. een job onder jouw niveau betekent de doodsteek voor jouw carrière’ voer ik zelfs al lang niet meer. Ik zou blij zijn met om het even welke job, net zoals zoveel andere werkloze jongeren. In afwachting van een vaste functie pik ik dan ook zoveel mogelijk ‘ééndagsjobjes’ mee en sta ik met een glimlach in de vestiaire, aan de receptie van een bank en achter de toog van een beursstand. Zolang ik maar niet alleen thuis hoef te zitten met mijn gedachten, hersenkronkels en gekelderd ego. Maar dat neemt niet weg dat ik ambitieus ben. Ik heb namelijk niet zomaar zeven jaar gestudeerd, ik had een doel voor ogen. Idealistisch, begrijp ik nu.

Ok toegegeven, ik had mijn diploma’s beter kunnen uitkiezen, mij meer kunnen richten op de arbeidsmarkt. Maar ik was enthousiast en vastberaden iets te doen waarover ik gepassioneerd was, dat me boeide. Ik ging de wereld verbeteren, erover schrijven, het onderzoeken,… Of iets helemaal anders. Maar ik vrees dat het voorlopig zal blijven bij het gedag zeggen van bankiers en het aannemen van jassen.