ONTDEKKING 1 : DINEREN BIJ ZUSJES LOUISE

Dit hoor je niet vaak maar: thank god voor mijn schoonmoeder! Ze heeft al enkele decennia Oudenaarde achter de kiezen en is bovendien niet vies van een restaurant of café met wat charme. Voor Moederdag namen we haar mee naar Taverne Louise – op aanraden van the woman herself-. Wat blijkt? Een toppertje.

Marie-Lousiestraat 17, 9680 Maarkedal
Taverne Louise

Twee blonde zusjes van inmiddels iets hogere leeftijd baten dit kleurrijke restaurant uit te Maarkedal. Geloof mij, ik had ook nog nooit van dit slaperige dorp tussen Oudenaarde en Ronse gehoord maar er zit dus wel een juweeltje in verscholen. Op het eerste zicht lijkt de taverne een hartelijke bruine kroeg.

Op het tweede zicht, een hartelijke bruine kroeg met een jazzy feeling en heerlijk eten.

De vichy tafelkleedjes, de houten bar met fijn glasraamwerk, de jazzmuziek op de achtergrond en de open haard maken van dit restaurantje een knusse plaats om te zijn. En wat het extra charmant maakt: her en der – of eerder, overal – staan fotolijsten met portretten van het personeel, de familie, een voor mij onbekende militair, noem maar op.

Het huiskamergevoel is niet ver weg, en het familiegevoel al helemaal niet.

Het menu kregen we voorgeschoteld op een groot krijtbord dat de ober voor ons tafeltje op een barkruk neerplantte. En ondanks de niet erg uitgebreide kaart, vindt elk van ons wat wils. Ik geef toe, moeilijke klanten zijn we niet maar we waren toch aangenaam verrast door de aangeboden verscheidenheid! Bovendien is het seizoen perfect terug te vinden in de gerechten, en daar zijn we natuurlijk alleen maar blij om. Bewijs: asperges in maar liefst drie gerechten, mij hoor je niet klagen!

Van de uberklassiekers zoals balletjes in tomatensaus – om het huiskamergevoel compleet te maken -, garnaalkroketjes en mergpijpjes tot gegrilde gamba’s, lamsbout en tagliata. En niet onbelangrijk, je vindt hier een goed gevuld bord voor elkeens budget: van € 12 voor een spaghetti Louise tot € 29 voor het lamskroontje.

Mijn oog viel – uiteraard – onmiddellijk op het prijzigste gerechtje: lamskroontje met aubergine, courgette en gepofte aardappel. De anderen kozen bieslookpuree met garnaaltjes en varkensribstuk met blackwellsaus. Zowel ik als zij waren vol lof.

Om nog niet te spreken van de uitgebreide bierkaart…

Terwijl we ons hoofdgerecht opsmikkelden, konden we ons vermaken aan een kleurrijk figuur (eigenaar, chef-kok?) die kritisch maar oh zo passievol de pasta vongolé voor zich becommentarieerde. Het jonge ventje naast hem knikte en luisterde. Het vuur waarmee hij over het gerecht sprak, bevestigde onze vermoedens: zonder in clichés te vervallen, dit is een huis vol liefde!

Maar terug naar de essentie: het eten! Bij het varkensribstuk kreeg mijn vriend gekookte aardappelen. Zonder veel poespas dus, en dat past perfect binnen het plaatje van deze Taverne Louise. Verwacht je niet aan gastronomische, petieterige recepten maar eerder aan superlekkere, mooi gepresenteerde dagelijkse kost met fijne smaken. En dat alles in een authentieke maar originele setting.

De eerste ontdekking is een feit! Ik ging tevreden en rond huiswaarts dus mij zie je hier zeker en vast terug!

Marie-Louisestraat 17, 9860 Maarkedal, www.tavernelouise.be

Bezoek: 15 mei 2015

Advertisement